Gluten-arm brood kan best lekker zijn.

Op de wintermarkt in december vorig jaar had ik voor het eerst glutenarm brood gemaakt. Niet voor de verkoop maar om te proeven. Voor echte broodliefhebbers mag het eigenlijk geen brood eten. De structuur is heel anders door het ontbreken van de gluten. De gluten zorgen voor de samenhang en elasticiteit van brood. Bij glutenarm brood voeg ik hiervoor psylliumvezels (vlozaad).
De kenners van glutenvrij brood waren overwegend erg positief. Verbaasd hoorde ik dat dit brood vaak niet lekker is en mijn brood dus wel. Bijzonder om te horen. Het brood dat ik nu maak bevat havermeel, rijstemeel, gierstvlokken en psylliumvezels. Als rijsmiddel gebruik ik een desem van gierstvlokken en havermeel.

Ik noem het heel bewust gluten ARM brood omdat ik het in dezelfde keuken en oven bak als mijn andere broden. Het is dan onvermijdelijk dat er toch gluten in komen. Helaas dus niet geschikt voor mensen met een glutenallergie maar een goede optie voor iedereen die liever geen gluten wil eten.

Vanaf begin 2020 heb ik het brood standaard in mijn wekelijkse assortiment.